2023. februĂĄr 12., vasĂĄrnap

KELL-E FIGYELNEM?

"💞És mondtĂĄk MĂłzesnek: Te beszĂ©lj velĂŒnk Ă©s mi hallgatunk, de az Isten ne beszĂ©ljen velĂŒnk, hogy meg ne haljunk"- (2MĂłz 20,19)

Nem tudatosan vagyunk engedetlenek Isten irĂĄnt: csak egyszerƱen azĂ©rt, mert nem figyelĂŒnk rĂĄ. 
Isten közölte velĂŒnk parancsait, itt vannak, de mi ĂŒgyet sem vetĂŒnk rĂĄjuk nem szĂĄndĂ©kos engedetlensĂ©gbƑl, hanem mert nem szeretjĂŒk Ă©s nem tiszteljĂŒk Ɛt.
"Ha engem szerettek, az Ă©n parancsolataimat megtartsĂĄtok" (Jn 14,15).

Amikor rĂĄjövĂŒnk, hogy milyen "tiszteletlenek" voltunk Istennel szemben, akkor a szĂ©gyen Ă©s a megalĂĄztatĂĄs elborĂ­t, amiĂ©rt nem figyeltĂŒnk rĂĄ. "
Te beszĂ©lj velĂŒnk... de az Isten ne beszĂ©ljen velĂŒnk." Ez bizonyĂ­tja, milyen kevĂ©ssĂ© szeretjĂŒk Istent: szĂ­vesebben hallgatunk szolgĂĄira, mint ƐrĂĄ magĂĄra. SzĂ­vesen meghallgatjuk a szemĂ©lyes bizonysĂĄgtĂ©telt, de azt mĂĄr nem kĂ­vĂĄnjuk, hogy maga Isten szĂłljon hozzĂĄnk. 

MiĂ©rt rettenĂŒnk meg, ha Isten szĂłl hozzĂĄnk? Mert tudjuk, hogyha Ɛ szĂłl, akkor vagy engedelmeskedĂŒnk, vagy megmondjuk neki, hogy nem akarunk engedelmeskedni. 
Ha csak a szolga szavĂĄt halljuk, Ă©rezzĂŒk, hogy az nem olyan parancsolĂł Ă©s ezt mondhatjuk: 
"Ez csak a te sajĂĄt gondolatod, bĂĄr nem tagadom, hogy lehet isteni igazsĂĄg is." 

LealacsonyĂ­tom Istent azzal, hogy - bĂĄr Ɛ gyermekekĂ©nt bĂĄnt velem - Ă©n mĂ©gis egĂ©sz idƑ alatt semmibe vettem Ɛt. Amikor Ășjra kezdek rĂĄ figyelni, a megalĂĄztatĂĄs reĂĄm hull vissza -
 "Uram, hogy is lehettem olyan közönyös Ă©s ostoba!" 
Amikor végre egyszer Istenre hallgatunk, mindig így jårunk. A råhallgatås örömét csökkenti a szégyenkezés, amiért oly sokå vårattuk Ɛt.

Nincsenek megjegyzések:

MegjegyzĂ©s kĂŒldĂ©se